Herinneringen van Dirk Allewelt

Van september 1972 tot het najaar van 1975 werkte Dirk Allewelt bij Gusto, de werf die niet alleen schepen bouwde, maar ook de Westerhavenbrug. Dirk herinnert zich deze drie jaren als heel dynamisch: Gusto was een bedrijf dat continu wilde moderniseren.

Dirk heeft jaren met plezier gewerkt bij de scheepswerf.
Dirk heeft jaren met plezier gewerkt bij de scheepswerf.

De boekingen bij Gusto werden nog met de hand ingevuld op allerlei formulieren, dagelijks met een DAFje van Gusto naar de Spaanse Polder vervoerd, en vervolgens in de (toen nog enorme) computer verwerkt – alleen begreep niemand wat de enorme lijst met getallen betekende, die de computer vervolgens na vierentwintig uur als resultaat gaf en weer teruggebracht werd naar Gusto. Een computer was tenslotte voor velen nog onbegrijpelijk. Dirk, net van de havo af, begreep de uitkomsten als een van de weinigen wél en mocht dus aan de slag bij de computeradministratie van Gusto!

De brug is ontworpen en gebouwd door Gusto.
De brug is ontworpen en gebouwd door Gusto.

De leden van de directie en familieleden van de oprichters van de werf, Robert en Frido Smulders, waren erg geliefd bij het personeel, zo herinnert Dirk zich. Zij maakten met iedereen een praatje en waren van alles op de hoogte. De gehele familie Smulders is dan ook altijd betrokken geweest bij het bedrijf: zij waren allen ingenieurs en waren zodoende altijd bezig met het uitvinden en perfectioneren van allerlei dingen.

Gusto hield zich door deze brede interesse met van alles bezig: de werf bouwde zowel bruggen als zeilboten, maar ze hielden ook het patent op torpedo-buizen in onderzeeërs.

Dirk Allewelt

Dirk houdt zich inmiddels nog steeds bezig met de administratie van Gusto: hij is al geruime tijd bezig met het samenstellen van een lijst met alle bouwnummers van Gusto, met daarbij aanvullende informatie over de projecten. Dit doet hij voor het Gemeentearchief Schiedam.