Herinneringen van Petra Ballijns

Eén van de laatste keren dat de Westerhavenbrug open is gegaan, is voor het op de juiste ligplaats neerleggen van de woonboot van Petra Ballijns. In 1991 hebben zij en haar toenmalige man zelf twee betonnen bakken laten maken op de Stadhouderskade, zodat zij daarvan hun woonark konden maken. De twee bakken werden aan elkaar gekoppeld en het gevaarte van twintig meter lang werd door een kraan in het water getild.

De brug wordt met de hand geopend om de woonark van Petra op de juiste plek te krijgen.
De brug wordt met de hand geopend om de woonark van Petra op de juiste plek te krijgen.
De woning van Petra Ballijns wordt geplaatst.
De woning van Petra Ballijns wordt geplaatst.

De ligplaats, die ze al 34 jaar heeft, bevindt zich echter aan de andere kant van de Westerhavenbrug, dus die moest open. De brug heeft alleen geen motor: met man en macht, en onder toeziend oog van de brugwachter én een verkeersregelaar, hebben ze de brug met enorme kracht open weten te krijgen.

Inmiddels ligt “’t Vlotje 2” (Petra’s vorige woonboot heette namelijk gewoon ’t Vlotje) al 23 jaar veilig naast de Westerhavenbrug, wat Petra heel erg gezellig vindt: in de zomer zwemmen er allerlei buurkinderen voorbij – terwijl in de winter iedereen met de schaatsen aan de boot uitstapt, om bij de buren glühwein en anijsmelk te drinken.

Petra BallijnsPetra is blij met de komst van de nieuwe brug: gelukkig liggen er nu nog enkele boten tussen haar ark en de Westerhavenbrug want ze hoort veel herrie wanneer er bijvoorbeeld bussen overheen rijden.