Herinneringen van Marius van Meurs

Marius van Meurs, een Schiedammer in Spijkenisse: vrijwilliger bij het Jenevermuseum en medeoprichter en redactielid van de Facebook-pagina Je bent een Schiedammer als.

Marius heeft in zijn jeugd heel vaak gebruik gemaakt van de route richting de Gorzen over de Westerhavenbrug.

Advertentie van de slagerij.
Advertentie van de slagerij.

Zijn overgrootouders, Marius van Meurs en Maartje Verboon, woonden in de Hagastraat en ook zijn opa Gerrit werd er in 1880 geboren.
Marius’ andere overgrootouders, Gerrit Hendrik Hoorman en Johanna Cornelia van Zijl, woonden in de Gorzen, en openden er in 1892 een ‘Vleeschhouwerij en spekslagerij’ aan de Groenelaan 54.

Emma Johanna Adriana Hoorman wordt geboren.
Emma Johanna Adriana Hoorman wordt geboren.

Marius’ grootouders, Adrianus Hoorman en Emmigje Bedeaux, namen de slagerij over en kregen daar in 1926 een dochter: Emma Johanna Adriana Hoorman, de moeder van Marius. Zij leerde in de Gorzen Maarten van Meurs kennen, die toendertijd als instrumentenmaker in de Gasstraat werkte. In 1956 werd Marius geboren en kwam uiteindelijk in de Mgr. Nolenslaan te wonen.

Iedere zondag wandelde Marius met zijn ouders en oudste broer naar zijn grootouders, die inmiddels in de Lekstraat woonden. Zij hadden een vaste wandelroute: via de Stadhouderslaan en de Westerhavenbrug richting de Westerkade, de Groenelaan en de Ridderkerksestraat richting de Lekstraat. Terug liep de route regelmatig via de Maasboulevard en het Sterrebosch.
Toen Marius wat ouder was, fietste hij ook regelmatig op donderdagen de Westerhavenbrug over: op weg naar zijn oma die dan altijd lekkere dingen aan het bakken was voor de visite op zondagen. Voor Marius dus genoeg reden om de Westerhaven te overbruggen!

Marius is nog steeds vaak in Schiedam te vinden. Ook de Gorzen bezoekt hij vaak. Onlangs maakte hij nog deze prachtige foto van de brug.