Herinneringen van Gerard van der Vlies

De Westerhavenbrug is voor Gorzenezen een belangrijke toegangspoort tot hun wijk: voornamelijk winkeliers zullen het merken dat de brug er enkele weken uit zal liggen.

Gerard voor zijn winkel.

Eén van hen is Gerard van der Vlies van Van der Vlies Huishoud. Deze winkel bestaat al sinds 1882 en is sindsdien van vader op zoon overgedragen.

Hoewel Gerard zijn grootvader niet gekend heeft, weet hij de geschiedenis van de winkel goed te vertellen. Voor de Schiedamse distilleerderijen in de negentiende eeuw leverde grootvader van der Vlies lampen, petroleum, zeep en dergelijke.

De grootvader van Gerard ging met de wagen op pad.
De grootvader van Gerard ging met de wagen op pad.

Met enkele handkarren en zelfs een hondenkar gingen ze dan over de Westerhavenbrug of de Willemsbrug (door de familie liefkozend ‘de Hobbelbrug’ genoemd) richting het bezorgadres.
Van de Westerhavenbrug werd goed gebruik gemaakt door de familie Van der Vlies, en de zaken gingen zo goed dat de trekhond na enige tijd werd vervangen door een “ijzeren hond”: een handwagen mét motor. Zo gingen zij dan op pad naar Nieuwland, de wijk die op dat moment gebouwd werd maar waar zich nog niets bevond – nog geen kruidenier of bakker. De familieleden waren dus echte pioniers, hoe zij als marskramer de wijk ingingen!

Nog steeds bezorgde de familie van der Vlies bij vele Schiedammers de petroleum voor de oliekachel, of de zeep om de was te doen. De familie was zelfs jarenlang hoofdleverancier voor het toiletpapier bij zowel het Gemeenteziekenhuis als het Nolet Ziekenhuis.

Met paard en wagen over de Nieuwe brug.
Met paard en wagen over de Nieuwe brug.

Inmiddels is de winkel van Gerard een bekend begrip in de Gorzen en nog steeds komen Schiedammers uit alle windrichtingen naar de Groenelaan, om daar huishoudartikelen of de ouderwetse zeep te kopen. De Westerhavenbrug heeft dus een grote rol gespeeld in de ontwikkeling van zijn huishoudwinkel.